Otok Pag

Otok Pag nije najveći hrvatski otok, ali mu je razvedenost njegove obale u dužini 270 km, četiri puta njegove dužine - donijela status otoka s najduljom obalnom linijom, u kojoj će pronaći svoje mjesto ljubitelji danonoćnih zabava, ali i ljubitelji osame i tišine. Aromatično bilje paškog kamenjara napaja Pag opojnim mirisom i daje onu magičnu notu mlijeku paških ovaca koja se vrijednim rukama Pažana pretvara u jedan od najcjenjenijih sireva u svijetu. Paška autohtona vrsta ovaca je Pramenka. Osim sira, jedinstvena je i paška janjetina, vino te rakija Travarica, blagodat za nepce svakog uživatelja u delicijama. Pag je otok koji soli hranu Hrvatske u solanama koje ondje postoje već stoljećima, a odnedavna se mogu i razgledati. Paška čipka poznata je po svojoj besprijekornoj finoći, a još se uvijek radi u tradiciji koja se nasljeđuje iz generacije u generaciju. UNESCO ju je zaštitio kao nematerijalno dobro.


Otok Pag se nalazi pod okriljem Velebita zahvaljujući kojem cijele godine ima dotok sviježeg i čistog zraka, ali i vode. Najstarije ime Paga - Cissa (Kissa), najvjerojatnije ilirskog podrijetla, sačuvano u djelu rimskog pisca Plinija iz 1.st. Kasnije se to ime pretvorilo u Caska, danas istoimeno naselje u Paškom zaljevu. Današnje ime Pag, zbog brojnih izvora vode, tumači se kao izvedenica grčke riječi pege, no opće je prihvaćeno da je ime Pag nastalo iz latinske riječi pagus što znači selo. Voda na otok stiže ispod morskog dna s velebitskih padina. Na otoku se nalaze tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko i Malo blato te Kolansko blato. Istočna strana Paga je zbog jakih udara bure i posolice potpuno gola, ali se na otoku zadržala autohtona vazdazelena šikara, hrast medunac, crnika i alepski bor. Usprkos goletima, poljoprivreda je oduvjek imala značajan utjecaj na život otočana zahvaljujući plodnoj zemlji pjeskulji, pogodnoj za vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo. Tradicionalno se Pažani bave ribarstvom i stočarstvom.

Tradicionalna paška nošnja, tanac i pučka drama Robinja govore o davnim, minulim vremenima i običajima što su se izvodili i što se izvode u Gradu Pagu, pod budnim okom paških „Pivaca“. Paško kolo autohtoni je ples koji se može vidjeti samu u doba karnevalskih dana. Zaštićeni svijet ptica močvarica te njihovih gnjezdišta izvrsna je prilika za foto safari na dijelu Paga poznatim kao Velo i Malo blato.

Otok Pag je jedini hrvatski otok koji je podijeljen između dvije županije. Sjeverni dio otoka (Grad Novalja) nalazi se u Ličko-senjskoj, a južni (Grad Pag, Općina Kolan i Općina Povljana) u Zadarskoj županiji.

Najznačajnije građevine grada Paga su Zborna crkva Marijinog Uznesenja, Knežev dvor i kula Skrivanat - jedina preostala od devet kula koje su, zajedno s bedemima, nekada okruživale grad. Tu su i crkva sv. Jurja, crkva sv. Frane, samostan sv. Margarite te stari magazini soli. Kilometar udaljeno od gradske jezgre nalazi se arheološko područje Stari grad s crkvom sv. Marije i ostacima akropole. Prema legendi,  jedne strašne suše koja je pogodila Pag, Pažani su se obratili Majki Božjoj za spas. Nakon dugih molitvi, jednog jutra samostanski bunar je osvanuo vrhom pun vode, te spasio otočane. U čast tom događaju nosi se kip Majke Božje na dan Velike Gospe, 15. kolovoza.

 

Ljekovito blato

Još od starog Rima poznata je ljekovitost morskog blata. U centru Grada Paga (Lokunja) nalazi se prirodno lječilište bogato taložnim blatom koje ima izvrstan učinak liječenja kod reumatskih bolova, popravlja cirkulaciju, čisti pore kože, sprječava i liječi probleme sa aknama, čini kožu glatkom i pomlađenom, djeluje protuupalno. Terapija blatom detoksicira i tonira kožu, smanjuje bolove i opušta stres, uspješno uklanja nakupljene toksine u tijelu. Paško blato specifičnog je sumporastog mirisa koji svoje djelovanje ostvaruje samo unutar jednog sata od vađenja, nakon toga gubi ljekovita svojstva. Uporaba blata u potpunosti je besplatna i dostupna svima.

 

Suhozidi

Otok Pag je s oko 1000 kilometara jedno od najbogatijih područja u Hrvatskoj po dužini očuvanih suhozida. Podizali su se kao granice između pašnjaka, i visoki su dovoljno da ih ovce ne mogu preskočiti te snažni da ih bura ne može srušiti. Specifičnost paških suhozida je u tome što su se radili u dva, tri pa čak i četiri reda.


Lunjski maslinici

Među oko 80 000 maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 divljih maslina (olea oleaster), visokih od 5 do 8 metara i  više od 80 centimetara. Ovo nalazište divljih maslina, površine 23,6 hektara jedino je takve vrste na Jadranu te je 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom.
 

Znamenitosti grada Paga

Kula Skrivant

Kula Skrivant sagrađena je u 15. Stoljeću, jedna je od devet kula koje su branile grad Pag. Tada se nalazila na samome moru, dok je danas udaljena od mora 50-tak metara. Danas uz nju prolazi šetnica, a u ljetnim mjesecima unutar prostora kule održavaju se razne turističke manifestacije.


Most Katine

Atrakcija gradske jezgre Paga je novoizgrađeni pješački most Katine, obložen bijelim kamenom, koji spaja staru jezgru Paga sa skladištima soli. Tradicija nekadašnjeg mosta veže ga uz paški karneval gdje se sa najvišeg luka, tradicionalno spaljuje krivac za sve nedaće i probleme, „Marko“ (Lutka od slame).


Knežev dvor

Knežev dvor iz 15. Stoljeća nalazi se na glavnom gradskom trgu nasuprot centralne crkve Sv. Marije.Bio je sjedište otočke uprave za vrijeme dok je Pag pripadao Veneciji. U njemu je stolovao Knez s vladavinom od 33 dana. Posljednji knez u Paga bio je pravnik i filozof Lauro Ruić. Knežev dvor danas je preuređeni spomenik kulture i mjesto kulturnih manifestacija.


Samostan Sv. Margarite

Benediktinke su imale posebnu i važnu ulogu u odgoju ženske djece u gradu Pagu - poučavale su čipkarstvo, unutar samostana je postojala besplatna pučka škola sa stručnim koludricama učiteljicama te su vodile prvi vrtić. U vrijeme 2. svjetskog rata samostan je organizirao prehranu djece i najsiromašnijih. Časne sestre koludrice u Pagu čuvarice su relikvijara Svetog Trna kojeg im je 1435. godine darovao franjevac Ivan Tutnić Pažanin. Sveti Trn je donijet iz Svete Zemlje u stari Pag te tamo ima ostat zauvijek čuvan u ormaru ili škrinji s četiri ključa što će ih držati Kaptol, paška komuna, opatica i fra Ivan. Uz trn u benediktinskoj riznici u Pagu čuva se i čudotvorni kip Majke Božje od Staroga grada te čudotvorno raspelo iz crkvice Sv. Ante Opata u Starome gradu-najvažnij paška svetinja.
 

Crkva Svetog Jurja

Crkva Sv. Jurja izgrađena je u 15. stoljeću na sjeveru grada, te je bila dio gradskog obrambenog zida koji je građen po nacrtima ili uz suradnju Jurja Dalmatinca. Posvećena je Sv. Jurju, zaštitniku grada, a prvotno je uz njega nosila i posvetu Sv. Marku.
 

Zborna crkva Marijina uznesenja

Crkva je građena u 15. stoljeću na centralnom gradskom trgu u Pagu. Pročelje crkve ukrašava jedinstvena raskošna rozeta s detaljima nalik paškoj čipki koja je uzeta kao službeni logotip turističke zajednice grada Paga. Uz crkvu nalazi se i zvonik, koji redovito oglašava zvonjenjem mise, objave smrti, svečana crkvena događanja i podne.

 

Crkva Sv. Frane

Crkva Sv. Frane nalazi se na južnom dijelu stare jezgre Paga. Crkva i samostan uz crkvu koristili su Franjevci konventualci. Crkva je poznata u Pagu jer svake Maslinske nedjelje iz crkve Sv Frane kreće procesija prema glavnoj crkvi u Pagu, a svi prisutni u svojim rukama drže maslinove grančice. Crkva je zatvorena za javnost, a može se razgledati samo u posebnim prilikama. 

 

Vidikovac Gradac

Vidikovac se nalazi na cesti koja spaja Pag i Novalju, s prekrasnim pogledom na jezgru grada Paga i okolna naselja Vodice, Bošana, Bašaca... 

 

15. Merdijan

Sredinu otoka presijeca 15. meridijan po kojem se računa srednjeeuropsko vrijeme, obilježen mramornim spomenikom na kojemu je ucrtan presjek. Zbog presjeka 15. meridijana Grad Pag je imao jedan od prvih sunčevih satova u Europi koji su se nalazili na obalnom dijelu stare gradske jezgre. Oznaka 15. meridijana nalazi se oko 5 km od Paga i to na makadamskom putu što se ide iz predjela Bošane prema plaži Zrće. 

 

 

Novalja

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga u čijoj se okolici nalaze prekrasne  pješčane plaže. O tisućljetnoj prošlosti i burnim vremenima kroz koje je prolazila Novalja, govore brojni arheološki nalazi i ostaci među kojima se ističe antički rimski vodovod iz 1. st., jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana. U Novalji se može razledati Stomorica - velika zbirku starokršćanskih starina, te Basilica urbana sa vjerno sačuvanim mozaicima. Tu je i Cissa (današnja Caska) ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska.
Gradski muzej u Novalji jedno od najzanimljivijih kulturnih ustanova, jer se unutar zgrade nalazi ulaz u podzemni vodovod iz antičkog doba izgrađen još u prvom stoljeću prije Krista. Naime, podzemni vodovod u cijelosti je isklesan ljudskom rukom u kamenu, u dužini od 1042 metra, a prosječna širina mu je oko 60 cm. Vodovod ima 9 nadzemnih otvora tzv. »odiha«, a najviši otvor nalazi se na visini od 44 metara te je izuzetna turističkih atrakcija, budući da ga posjetitelji muzeja mogu razgledavati u dužini od oko 150 metara. 

 

Paški trokut

U neposrednoj blizini Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao "Paški trokut". Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva malo spretnosti u hodanju po kamenjaru jer utabane staze nema. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a.

 

Paške plaže

Otok Pag riznica je s 270 km prekrasnih šljunčanih plaža. Svojim pozicijama zadovoljit će i one najzahtjevnije kupače, od onih željnih javnih plaža sa kompletnim popratnim sadržajem (ugostiteljski objekti, slastičarnice, tuševi, sportovi na vodi, sportovi na pijesku) do onih koje žele skrivene kutke i užitak osame. Paške plaže kreću se od stjenovitih obala do sitnog, najfinijeg pijeska.


Gradska plaža „Prosika“

Gradska plaža Prosika, 800m duga, središnja je plaža Grada Paga. Što se ide dalje niz plažu prema djelu grada „Vodice“ plaža se pretvara u plićinu koja na udaljenosti od 80 metara od obale ima dubinu svega stotinjak centimetara, a dno je prekriveno sitnim pijeskom što pogoduje za vježbanje u moru i hodanje. Plaža je opremljena kompletnim turističkim sadržajem. Tu su svlačionice, sanitarni čvor, tuševi, prirodni hlad, odbojka na pijesku, ugostiteljski objekti, vodeni tobogani, zabavni sadržaji za djecu, parkiralište, teniski tereni, pedaline, vodeni skuteri. U večernjim satima nekoliko ugostiteljskih objekata pretvara se u noćne klubove.


Plaže Bašaca

Plaže Bašaca je splet manjih plaža koje zadnje gube sunčeve zrake. Dno ispred plaža je pod nagibom manjim od 30 stupnjeva, dijelovi uz plažu (cca 5 m od obale) su pjeskoviti. Pristup plaži je izuzetno jednostavan zbog prometnice koja prolazi tik uz samu obalu. Noći su ondje čista romansa. 

 

Plaže Vodice

Plaže Vodice obiluju velikim izborom obale od čiste stjenovite do šljunčane. Zbog svoje pozicije plaže Vodice prve dobivaju sunčane zrake već tokom ranih jutarnjih sati, ali također i prve gube sunčeve zrake u ranim popodnevnim satima ljetnog dana. Stjenoviti dio Vodica pogodan je za športske ribolovce i ronioce željne istraživanja paškog podmorja. Dno ispred plaža Vodica pogodno je za sidrenje manjih brodova do 10 metara zbog blago stjenovitog dna.

 

Plaže Bošana

Plaže Bošana pretežno su stjenovite, teže dostupne i nalaze se 10 do 15 minuta vožnje od Grada Paga. Bošana je bogata izvorima pitke vode koji izviru u more kao „vrulje“, ili tik uz doticaj mora i obale. Zbog mnoštva izvora, plaže Bošane su bogate boćatom, manje slanom vodom, ali su ujedno i ponešto hladnije od ostalog dijela uvale Pag. U ranim popodnevnim satima ostaju bez sunca kojeg zaklanja paški najveći vrh Sv. Vid. Prostor Bošane jednini je šumoviti prostor pod nazivom Hanzino -zaštićeni pojas stabala hrasta. 

 

Plaža Zrće

Plaža Zrće nalazi se na sjevernoj strani Paške uvale. Zrće je izrazito zabavnog karaktera, za posjetitelje željne cjelodnevne zabave. Sama plaža je nasipana šljunkom, s nekoliko zabavnih objekata koji tijekom dana rade kao kafići a tijekom noćnih sati se pretvaraju u noćne barove i disko klubove. Noćni život plaže Zrće je obogaćen gostovanjima raznih pjevača i DJ sa domaće i strane estrade. Specifičnost Zrća je što se klubovi i zabavni program odvija  24 sata.

 

Korisne informacije:

AMBULANTA PAG Prosika 7, Tel. +385(0)23 611 006
CENTAR ZA KULTURU I INFORMACIJE PAG Ulica od Špitala 2, Pag Tel. +385(0)23 611 025
CESTE ZADARSKE ŽUPANIJE ,PAG  Gundulićev put, Tel. +385(0)23 611 175
CRVENI KRIŽ,PAG Vela ulica 12, Tel. +385(0)23 611 165
DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO PAG Braće Fabijanića 2, Pag, Tel. +385(0)23 611 315
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA Vela Ulica 12, Pag, Tel. +385(0)23 612 093
DRŽAVNI INSPEKTORAT PAG Golija, Pag, Tel. +385(0)23 612 757
FINA Kralja Tomislava, Pag, Tel. +385(0)23 611 120
GRADSKA KNJIŽNICA PAG Od Špitala 1, Pag, Tel. +385(0)23 611 054
HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO Prosika 15, Pag, Tel. +385(0)23 611 138
HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Nikole Valentića 28, Pag, Tel. +385(0)23 611 189
HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE Prosika 5/bb, Pag, Tel. +385(0)23 611 035
KOMUNALNO DRUŠTVO PAG Zagrebačka 2, Pag, Tel. +385(0)23 600 870
LOVAČKO DRUŠTVO KAMENJARKA Ulica od Špitala 2, Pag, Tel. +385(0)23 600189
LUČKA KAPETANIJA Šetalište Vladimira Nazora, Pag, Tel. +385(0)23 611 023
LJEKARNA BUTKOVIĆ Stjepana Radića 2, Pag, Tel. +385(0)23 611- 043
OŠ JURJA DALMATINCA PAG Šetališta Ante Starčevića, Pag, Tel. +385(0)23 611 517
PAG II d.o.o Zadarska 4, Pag, Tel. +385(0)23
RADIO PAG Golija 21, Pag, Tel. +385(0)23 612 545
SREDNJA ŠKOLA BARTULA KAŠIĆA PAG Šetalište Ante Starčevića, Pag, Tel. +385(0)23 611 720
UDRUŽENJE OBRTNIKA PAG Ulica od Špitala 2, Pag, Tel. +385(0)23 611 974
VETERINARSKA STANICA PAG Splitska, Pag, Tel.: +385(0)98/ 862 366
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Prosika 4, Pag, Tel. +385(0)23 612 464
ŽUPNI URED PAG Jurja Dalmatinca 1, Pag, Tel. +385(0)23 611 576